Het verhaal
van Aron
Terug naar alle verhalen
Hoe is het om te werken als verpleegkundige bij de High en Intensive Care (HIC) voor jongeren? Hoe ziet je dag eruit? En wat zijn de verschillen met bijvoorbeeld zorg voor volwassenen of somatische zorg? We vragen het aan Aron; senior verpleegkundige bij de HIC jeugd in Barendrecht.
Een baan als verpleegkundige bij de HIC; iets voor jou?
Naam: Aron de Rooij
Functie: Verpleegkundige
Locatie: HIC, Barendrecht
Werkzaam bij Yulius sinds: 2019
Hoe is het om te werken als verpleegkundige bij de High en Intensive Care (HIC) voor jongeren? Hoe ziet je dag eruit? En wat zijn de verschillen met bijvoorbeeld zorg voor volwassenen of somatische zorg? We vragen het aan Aron; senior verpleegkundige bij de HIC jeugd in Barendrecht.
Aron: “Tijdens mijn opleiding verpleegkunde merkte ik dat ik de geestelijke zorg heel interessant vond. Ik had minder met somatische zorg; aan het bed staan, somatische handelingen uitvoeren en dan weer door naar het volgende bed. Ik miste dat stukje contact met patiënten en kon daar te weinig van mezelf in kwijt. Als verpleegkundige binnen de geestelijke gezondheidszorg ben je gericht op de ziektebeelden die iemand laat zien, welke medicatie daarbij komt kijken en je hebt veel intensiever contact. Daarom heb ik na mijn studie gekozen voor de geestelijke gezondheidszorg.
In eerste instantie ben ik begonnen op de HIC voor volwassenen bij een andere organisatie. Dat was hartstikke leuk. Maar wat ik zo interessant vind aan de jongere doelgroep is de pedagogische insteek. De puberteit en het feit dat ze vaak van alles meegemaakt hebben. Ze weten nog niet hoe ze daarmee om moeten gaan.”
Wat is de HIC?
“De HIC is een High en Intensive Care voor kinderen en jongeren. Een klinische voorziening met 16 bedden. Het is onderdeel van het Centrum voor Spoedeisende Kinder- en Jeugdpsychiatrie. Jongeren komen hier op het moment dat het thuis niet veilig is voor zichzelf of voor een ander. Bij een jongere is dat in de meeste gevallen voor zichzelf omdat ze problemen of bepaalde onveiligheid ervaren.“
Hoelang blijft een jongere gemiddeld op de HIC?
“Gemiddeld drie weken. Dat is ook wel één van de kenmerken van onze afdeling, de groep jongeren rouleert snel. Je hebt daardoor verschillende problematiek op de afdeling.“
Hoe ziet een dag eruit?
“We hebben drie diensten: een dagdienst van 07.30 uur tot 15.30 uur, een avonddienst van 15.00 uur tot 23.30 uur en een nachtdienst van 23.00 uur tot 08.00 uur. Een dag- en avonddienst draai je samen met drie andere collega’s. De nachtdienst samen met één andere collega. Het is een ‘wakkere’ dienst.
Doordeweeks is het heel gestructureerd. Na de overdracht met de collega’s van de nachtdienst, begint om 9 uur het dagprogramma met een ontbijt, overleg met de arts en een dagopening. In de ochtend en middag is er een therapie onderdeel dat gegeven wordt door vaktherapeuten of door ons. Vaktherapeuten geven bijvoorbeeld psychomotorische therapie, beeldende therapie of muziektherapie. Tussendoor voeren we nog individuele gesprekken. Aansluitend doen we iets actiefs, bijvoorbeeld een wandeling of iets individueels. Om 15.00 uur hebben wij overdracht van diensten. Zo’n dagprogramma is best uniek, dat zie je eigenlijk alleen bij behandelafdelingen.
In de avond is er wat meer ruimte in het programma. Je bent dan meer bezig met het bezoek, met verlof, signaleringsplannen en je voert individuele gesprekken. Aan het begin van de avond zoek je naar verdieping waar dat mogelijk is. De-escaleer je bepaalde situaties en zorg je voor ontspanning zodat iedereen rustig naar bed kan aan het eind van de avond. En in de nacht moeten ze natuurlijk slapen.“
Hoe ziet het team eruit?
“Ons team bestaat uit 25 collega’s, zowel sociotherapeuten als verpleegkundigen. We hebben leergierige collega’s. We werken met een behandelteam wat multidisciplinair is. En bestaat uit een kinder- en jeugdpsychiater, systeemtherapeut, psycholoog en vaktherapeuten. De vaktherapeuten verzorgen de groepsonderdelen maar doen ook individuele sessies.”
Wat is je rol als verpleegkundige?
“Tijdens iedere dienst is er een verpleegkundige aanwezig. Overdag ben je vooral bezig met het bieden van structuur en doe je dezelfde werkzaamheden als de sociotherapeuten. Daarnaast zijn er werkzaamheden die specifiek door een verpleegkundige gedaan worden. Zoals bijvoorbeeld wondzorg, depot prikken en injecties, medicatie, somatische controles op het moment dat iemand een incident heeft gehad of zich niet lekker voelt. Ook maak je een risico-inschatting voor bijvoorbeeld een eventuele opschaling voor een extra beveiligde kamer (EBK) .”
Welke collega’s zoeken jullie?
“We hebben een gevarieerd team; collega’s die heel direct zijn en collega’s die juist meer naast een jongere gaan zitten en uitvragen. Er zijn dus verschillende begeleidingsstijlen en we zijn niet perse op zoek naar één bepaalde stijl. Je bereikt wel het meeste bij de jongeren als je aansluiting kunt vinden.
Ervaring in de geestelijke gezondheidszorg is een pre omdat je dan bijvoorbeeld al weet hoe een manipulatief beeld eruit ziet. En hoe je verantwoordelijkheid bij de ander laat. Anderzijds kun je dit ook leren in de praktijk.
Ook belangrijk is dat je overzicht kunt bewaren en dat je dingen los kunt laten. Je moet er niet de rest van de dag mee in je hoofd blijven zitten. Werken bij de HIC voor jongeren is intensief. Soms is er sprake van agressie of zijn er heftige situaties. Daar moet je als persoon wel mee om kunnen gaan.”
Hoe weet je of de HIC iets voor je is?
“Door een keer een dienst mee te lopen of ons te bellen als je vragen hebt. Je kunt contact opnemen met de HIC via het algemene nummer van Yulius: 088 40 50 600″